kleding op maat

laat jezelf zijn - zien.

Atelier Annelies Bruneel ontwerpt en maakt Belgische mode met de hand.  Laat kledij maken voor de mooiste dag van je leven, of gewoon voor elke dag. Haute couture past ook in jouw kledingkast. 

Is dit echt een groot verborgen camera programma?

Laat nooit aan je waarde, waarden en waarheid komen. In die drie woorden zit namelijk herhaaldelijk ‘waar.’ Ik ben aan het oefenen voor een afscheidsrede. Als kleding bedenker geef ik freelance les. Momenteel werk ik op een plaats waar onzin vertellen norm en wet is. Over onzin is er veel zinnigs geschreven. Een samenwerking kan gebruik maken van liegen, de waarheid onder ogen zien of onzin verkopen om als groep met waarheid om te gaan. 

Liegen is ‘weten dat de waarheid er is, maar er voor kiezen om die een beetje of geheel te verdraaien.’ Voor de waarheid gaan is kiezen om in de ruwe-, rauwe- en pure harde waarheid te gaan staan. Onzin is een andere wereld creëren om zo niet met de waarheid aan de slag te moeten. Toen ik 2,5 was sprak ik met mezelf af; ik kies voor wat er echt is. Dus mijn gehele leven slorp ik al als een spons informatie op om de waarheid te laten zien en zijn. Hoe vertel je op een fatsoenlijke manier dat iemand liegt? Daar was ik als kind al mee bezig. Ik kan mij de ruzies en discussies met mijn broer en zus nog zo herinneren. Leren is doorgroeien uit falen.

Kiezen voor de waarheid is niet kiezen voor DE waarheid. Iedereen heeft zijn eigen waarheid. Meestal alle betrokken partijen, en anderen, ook. Het is kiezen om te zien wat er echt is met alle verschillende insteken, wetende dat je dit nooit allemaal kan zien. Dat is een intens pad, maar het mooiste en dapperste geschenk dat je jezelf kan geven. Het was net sinterklaas en kerst komt eraan. Een tip: het is de balans tussen openstaan voor de waarheid van de ander, maar laat niet aan je waarheid, waarde en waarden komen. 

Iemand die tegen me liegt erkent mijn waarheid. Herkent ze weliswaar niet, maar geeft wel aan dat deze bestaat. Maar in de context van onzin, waar ik nu af en toe zit, is voor mijn waarde geen plaats. Die bestaat gewoon niet volgens mijn collega’s. Dit zijn de regels in de onzin-samenwerking. Ik creëer onzin en jij laat die bestaan. En jij creëert onzin en ik laat die bestaan. Het gaat hem om onzin, of iets zinnig van toepassing, iets bijdraagt of wat dan voor waarde ook is niet het doel. En daar zit ik. Die kiest voor waarde, waarheid en de wereld mijn waarde (kennen en kunnen) te geven. 

Ik denk echt dat ik in een tv reality show zit, waar alles bedacht is, maar dat ik niet weet dat dit een verborgen camera-programma is. Dus vandaar bereid ik me voor met een afscheidsrede. Dat ik nu al die onzin kan laten zijn. Maar dat ik - als de aap uit de mouw komt - dan toch een stukje van de waarheid kan laten zien en zijn. Ik betrap me op de als-dan redenering, waar ik bijna een jaar geleden een kleermakerszit over schreef. Een als-dan redenering pas ik toe als ik ergens heel erg nood aan heb, maar ik besef dat het binnen deze waarheid onmogelijk is om deze nood te vervullen. Het is dus een kwestie van mijn waarheid aan andere waarheden toetsen. Daar zijn mensen voor die om je geven. 

Mijn waarheid over die samenwerking delen met anderen, die daar geen deel vanuit maken, deed me deugd. Uiteraard krijg ik dan ook de vraag: ‘waarom blijf je daar dan?’ Omdat ik voel dat ik daar nog niet klaar ben; omdat mijn intuïtie dat zegt. Maar als op de school waar ik nu werk, alleen mensen zijn die de onzin-manier gebruiken. Ik ga ervan uit dat mijn vrienden allemaal waarheid kiezers zijn. Ik kies mensen die zeggen wat ik wil horen en dan lees ik dit:

‘Openstaan voor de kwetsbaarheid van de medemens en het engagement dat daaruit volgt, keert dit ongeluk tot een zingevende act die op zijn beurt tot een fundamentele vorm van geluk leidt. Het is een van die vele merkwaardige paradoxen van het menselijke bestaan: alleen door gevoelig te zijn voor onrecht en ongeluk vinden we een duurzame vorm van geluk, in de vorm van betekenis en zorg.’ - Dirk De Wachter in ‘de kunst van het ongelukkig zijn.’

Wat als hoe er wordt omgegaan met de waarheid op die school hetzelfde is als hoe in de kledingwereld wordt omgegaan met jouw waarheid. Wat zou jij doen als je in een omgeving zit, die jouw waarheid niet laat bestaan. Denk aan jouw maten, wat jij belangrijk vindt aan kleding, wat voor jou als mooi en waar voelt. Zelfliefde kom je tegen als je faalt.


Suitably yours,

Annelies

tailormade by hand.png