Bezoek de kerk.
Wellicht doe jij dat ook op vakantie: even een kerk binnen gaan. Al was het maar, omdat het fris en rustig is daar. Je kunt een stad lezen aan de hand van de architectuur. Wie de macht heeft, bepaalt en betaalt de gebouwen. De Kerk is lange tijd de mecenas van de kunsten geweest, vandaar de pracht en praal in een kerk.
‘Maar hoe komt het dan dat de Kerk zolang de macht had’, vroeg hij. De Kerk gaf wat we als mens nodig hebben:
Ze voorzag de maatschappij van een structuur en ritme in het leven: welke dagen werken we? Wanneer rusten we?;
Ze gaf antwoorden op vragen die boven het dagelijkse gingen: waar gaan we naar toe als we dood zijn? Wat is het doel van het leven? Wat is een goed leven?;
Ze liet verbinding tussen de individuen ontstaan: door elkaar herhaaldelijk te zien ontstaat een vertrouwensband;
Ze geeft en heeft een gevoel van erbij te horen. Het is de primaire behoefte om deel uit te maken van een groter geheel.
Na nog wat andere gebouwen en machthebbers te bekijken, vraagt hij: ‘wie heeft nu dan de macht?’ We geloven in het kapitalisme:
Dit voorziet onze maatschappij van structuur en ritme. Kijk naar de stad die leeft wanneer de winkels open zijn, op het ritme van de solden;
Kapitalisme geeft antwoorden op vragen door dagelijkse zaken in verbinding te stellen met de grotere vragen. Via je aankopen bepaal je je identiteit;
Via abonnementen, solden, promoties en andere technieken creëren we een patroon dat tot vertrouwen - en dus herhaling - leidt;
Door mee te doen met de trends en tendensen koop je het gevoel van erbij te horen. De primaire behoefte om deel te zijn van een groter geheel.
Maar de Kerk zijn donkere kant, kan dit toch nooit weg praten, merkt hij op. Natuurlijk had niets van wat in de naam van de Kerk en het geloof is gedaan, en wat tegen de rechten van de mens is, mogen gebeuren. Maar dan had deze kerk er niet gestaan. Is het dan dat misbruik dat artistieke hoogtepunten heeft gecreëerd? De hoeveelheid geld en handenarbeid, die nodig was om deze meesterwerken te maken, kan je dit alleen via misbruik bereiken? Het is de grootsheid en de hoeveelheid wat de kerken onder andere indrukwekkend maakt.
Ik voel me in een houdgreep genomen door de vraag of misbruik de artistieke prestaties goed praat. Nee, absoluut niet. Maar dan zou ik kiezen voor een maatschappelijk verleden waar kunstwerken anders zijn. Dit is een vreemde houdgreep, maar ik weet dat makers en denkers hun weg altijd vinden. Ik schreef het al eerder: alles wat niet gegeven is vanuit liefde is gestolen.
Het is aan de maatschappij om te bieden waar ze nood aan heeft, dat dit misbruik zo lang heeft kunnen doorgaan. De macht in de maatschappij heb je enkel als je dit krijgt van het grootste deel van de individuen. Als je elk individu geeft wat die primair nodig heeft, dan heb je de macht. Maar als ik kijk naar het masker van ‘erbij horen’ dat het kapitalisme nu heeft, dan zie ik een verhaal van angst en niet-goed-genoeg-zijn. De angst om geen liefde te verdienen; er is iets aan me dat maakt dat ik geen deel ben van het groter geheel. En het gevoel van ik ben niet genoeg, dus ik hoor er daarom niet bij. Met wat ik weet wat de Kerk deed, was dit ook een masker van vals erbij horen?
In hun wereldbeeld bestaan twee opties: je gaat met de tendensen mee óf niet. Je hoort erbij óf niet. Je volgt het ritme en de structuur óf niet. Je vertrouwt door de herhalingstechnieken óf niet. Je neemt de antwoorden op de grote vragen aan óf niet. Hoe stappen we uit dit misbruik en de valse tweeledigheid? Door jezelf te laten zien en laten zijn. Ons gevoel van erbij horen kan nooit groter zijn dan de mate waarin we onszelf accepteren.
Zoek een ritme en structuur die jou jezelf laat zien en zijn;
Zoek antwoorden op de grote vragen in het leven en verbind deze met het dagelijks leven. In gesprek met anderen kun je ideeën laten groeien;
Laat jezelf herhaaldelijk zien en zijn, want dit creëert vertrouwen met anderen en jezelf;
Wees je bewust van je primaire behoefte om bij een groter geheel te horen;
Investeer in jezelf laten zien en zijn in relaties;
Doelen en verwachtingen die zo hoog zijn dat je misbruik moet maken, maken een vals gevoel van erbij horen.
Dit is wat gebeurde toen we de kerk bezochten.
Suitably yours,
Annelies